O nas

Firma B&P powstała z pasji do kuchni chińskiej. Ale zacznijmy od początku…

Zaczęło się od mieszkania w Chinach jednego z założycieli B&P – Piotra

Piotr swoją przygodę w Chinach zaczął już w 2007, od pierwszej wizyty. Tak bardzo spodobał mu się ten kraj, że postanowił, że kiedyś będzie w nim mieszkał. Słowa dotrzymał. Od 2010 roku, z krótkimi przerwami, mieszka w Chinach, gdzie wypatruje wszystkie nowe trendy w kuchni azjatyckiej. Pomaga mu w tym biegła znajomość języka mandaryńskiego. Dzięki temu wie więcej. Wie o co zapytać..

W 2013 roku do Chin – przyjechał Maciej – drugi z założycieli B&P. Maciej – z wykształcenia inżynier produkcji. O produkcji żywności wie praktycznie wszystko. Ma to w genach. Wychował się w rodzinie, w której każdy członek zajmuję się produkcją żywności. Żadna maszyna nie skrywa przed nim tajemnic. Zna każdy jej szczegół.

Założyciele B&P na Murze Chińskim.

 

Maciej razem z Piotrem wybrali się w wspólną podróż po Chinach. To wtedy, po licznych wspólnych posiłkach, powstała decyzja o stworzeniu firm, która będzie przybliżała chińską kuchnie Polsce.

 

Od 2015 roku B&P rozpoczął produkcję pierwszego produktu – bardzo popularnej przekąski – pampuchów Baozi. Baozi w Azji jest wszędzie. Można je dostać w sklepie na rogu, w barze, w hotelowej restauracji. Jest to puszyste ciasto drożdżowe skrywające różnego rodzaju nadzienie: mięsne, warzywne a także na słodko. Jest ono gotowane na parze – zazwyczaj w tradycyjnych bambusowych parowarach.

 

W 2016 do naszej oferty dodaliśmy GuaBao – tzw. Tajwański Hamburger. Produkt szturmem wszedł na rynek tajwański i zdobywa coraz większe uznanie na świecie. Jest to bułka drożdżowa o charakterystycznym kształcie, do której wkłada się nadzienie. Tu także występuje tysiące możliwości smakowych.

 

Od samego początku naszego istnienia stale się rozwijamy, dodając nowe produkty do naszej oferty. Chętnie podzielimy się z Wami naszą pasją do kuchni Chińskiej.