Oferta

Poznaj naszą ofertę!

Baozi 包子

o smaku: warzywnym, kurczak hoisin, wieprzowina BBQ, wieprzowina krewetka!

Baozi – pierożki gotowane na parze

Baozi jest to rodzaj pampucha przygotowanego na parze o różnych rozmiarach i nadzieniach.  Jest to świetna potrawa śniadaniowa jak i bardzo pożywna przekąska. Można ją znaleźć w całych Chinach a także w różnych rejonach Azji. W zachodnich Chinach baozi faszerowane są  wieprzowiną, w Syczuanie zanurzane są w ostrym sosie, natomiast w Szanghaju dominują wegetariańskie Baozi wypełnione szpinakiem i tofu.

Istnieje legenda o pochodzeniu Baozi.  Ich początek datuje się na okres Trzech Królestw (220-280n.e.), kiedy to Zhuge Liang, legendarny generał i strateg tamtych czasów, wymyślił potrawę jako wyraz wdzięczności dla Bogów w zamian za uzdrowienie swoich żołnierzy.

Jak Chiny długie i szerokie, pampuchy baozi są bardzo popularne i ogólno dostępne. Można je znaleźć w każdym przydrożnym barze, restauracjach, kantynach pracowniczych a nawet sklepach spożywczych czy stacjach paliw.

Popularność baozi sięgnęła nawet Malezji. Lokalna odmiana tzn. Pau, wypełniony jest kurczakiem curry, wołowiną, ziemniakiem a nawet jajkami.

Często Baozi podawane są na bambusowych parownikach

Skąd taka popularność baozi? Przede wszystkim jest to bardzo smaczna, zdrowa i pożywna potrawa za niewielką cenę, przy tym można ją skosztować na „szybko”.

HarGow 蝦餃

O smaku: Krewetki, Tempeh z Papryką, Warzywnym i wiele innych

HarGow
HarGow z krewetkami i pędami bambusa

HarGow (蝦餃) To tradycyjna przekąska wywodząca się z okolic Hong Kongu. Na bazie krewetek, wieprzowiny, pędów bambusa i owinięta w delikatne ciasto o charakterystycznym kształcie. Po ugotowaniu na parze, ciasto staje się przezroczyste – ujawniając  w ten sposób swoje nadzienie.

Bardzo popularna przekąska zdobywająca uznanie na całym świecie.

Makaron Ramen

Świeży Makaron Ramen

W naszej ofercie znajduje się makaron świeży i mrożony

Charakterystyczny żółty i elastyczny makaron, który jest podstawą dań typu Ramen. Ciasto wykonywane jest na bazie mąki, wody, soli i Kansui. To dzięki Kansui (wody mineralnej bogatej w węglan sodu i węglan potasu) makaron uzyskuje swój żółty kolor i zwartą konsystencje.

GuaBao 刈包

GuaBao jest to bułeczka z ciasta drożdżowego gotowana na parze. Jej ciasto jest bardzo puszyste i stanowi idealną podstawę do serwowania niecodziennych potraw!

GuaBao w różnych propozycjach podania

GuaBao przyszło do nas z Tajwanu – jest to bardzo popularna przekąska serwowana na ulicach. Klasyczne GuaBao serwuje się z kawałkiem duszonego mięsa i innych przypraw, umieszczonych pomiędzy uparowaną bułeczką, okraszonych drobno pokrojonymi orzeszkami ziemnymi i kolęndrą.

GuaBao nazywane są potocznie ‚tajwańskimi hamburgerami’ -po części z powodu szerokiej gamy nowego nadzienia takich jak: kurczaka, ryb, jaja a także na słodko z bananami!

Nasza oferta stale rośnie! Jeżeli masz pomysł na nowy smak – jesteśmy otwarci na wszelkie propozycję!